UBE Vaja 1 - arnes.si

62kB Size 3 Downloads 38 Views

UBE Vaja 1. Oblikovanje besedila. S spletnega mesta http://www2.arnes.si/~jmarho prenesi na svoj računalnik ... Pred stavkom »12. maja 1913 je imel ... ...
UBE Vaja 1

Oblikovanje besedila

S spletnega mesta http://www2.arnes.si/~jmarho prenesi na svoj računalnik (shrani v mapo Moji dokumenti) datoteko Ivan Cankar.doc.

Nekaj pravil za urejanje in oblikovanje besedila (ta pravila so zelo pomembna za končni izgled dokumenta in za zmanjšanje časa potrebnega za delo z dokumentom, zato jih je nujno potrebno zelo dobro poznati): 1. Besedilo vselej najprej napišemo (vnesemo v dokument) v celoti, šele nato ga oblikujemo. 2. Med besedami je zmeraj samo en presledek. Če želimo večje razdalje med besedami lahko to storimo kasneje. 3. Presledek se nikoli ne piše pred ločilom! 4. Za ločilom je vedno presledek!

Datoteko odpri s programom Microsoft Word 2003 in nato naredi spodaj nanizane vaje. 1. Pred teboj je popolnoma neoblikovano besedilo. Tvoja prva naloga je, da besedilo razdeliš na odstavke. Novi odstavek naredimo s tipko Enter. Med odstavki nikoli ne puščamo prazne vrstice, saj prazne vrstice dodajamo malo drugače. Naredi odstavke na naslednjih mestih: a. Za naslovom »Ivan Cankar« b. Pred stavkom »Leta 1882 je začel ...« c. Za stavkom »... pri sorodnikih v Pulju« d. Pred stavkom »12. maja 1913 je imel ...« e. Pred stavkom »Leto dni kasneje so ga poklicali ...« f. Za stavkom »... se preselil v Ljubljano.« g. Za besedami »skupni grobnici moderne« 2. Datoteko shrani (Datoteka -> Shrani) 3. S pomočjo spodnje slike reši naslednje naloge (oblikovanje odstavka): [pic] 4. Do pogovornega okna odstavek prideš tako, da najprej klikneš v odstavek, katerega želiš oblikovati in nato v meniju Oblikovanje klikneš na možnost Odstavek. Vse spremembe nato potrdiš samo s klikom na gumbek V redu ali pritiskom na tipko Enter. Vse druge možnosti pomenijo, da želiš spremembe preklicati. 5. Naslov (najprej nanj klikni nato odpri pogovorno okno) poravnaj na sredino in za njim določi razmik 12 točk (pt) 6. Prvi odstavek besedila poravnaj obojestransko. 7. Drugemu odstavku besedila določi levo poravnavo in ga od desnega roba zamakni za 5 cm. 8. Tretjemu odstavku določi desno poravnavo in ga od levega roba zamakni za 2,5 cm. 9. Četrti odstavek naj bo poravnan na sredino ter naj bo od levega in desnega roba zamaknjen za 3,25 cm. 10. Shrani svoje delo! 11. Peti odstavek oblikuj tako, da bo prva vrstica odstavka zamaknjena od desnega roba 4,5 cm (tega nikoli ne počnemo s presledki temveč vedno z zamikanjem odstavka!) 12. Šesti in sedmi odstavek oblikuj tako, da bodo vse vrstice, razen prve (viseče) zamaknjene od levega roba za 3,25 cm. 13. Pri četrtem odstavku nastavi razmik pred njim na 12 točk, pri vseh ostalih pa razmik za njimi na 6 točk. 14. Pri zadnjem odstavku naredi še razmik vrstic na 1,5 vrstice. 15. Shrani svoje delo! 16. Si že pri tej nalogi! Čudovito, lahko se malo spočiješ :) – do konca odmora. 17. Odmora je konec, Gremo naprej! 18. Sedaj se boš seznanil s pogovornim oknom Pisava (Oblikovanje -> Pisava)

POZOR!!! -> Gumbka Privzeto ... se ne dotikaj!!! 19. Oblikovanje pisave poteka tako, da je potrebno znake, besedo ali odstavek, katere želimo oblikovati predhodno označiti (ZELO POMEMBNO!): a. Besedo najlažje označiš tako, da na njo dvoklikneš. b. Vrstico označiš tako da se postaviš pred njo na levi rob papirja ter enkrat klikneš. c. Odstavek označiš pa s tremi zaporednimi kliki na besedilo odstavka. Obvladovanje pravilnega označevanja besedila je zelo pomembno pri hitrosti oblikovanja dokumenta. 20. Prvi je na vrsti naslov. Le tega oblikuj tako, da bo zapisan s krepkimi črkami, velikosti 16 pik, rdeče barve, zapisan s pomanjšanimi velikimi črkami ter orisan. Te vaje ne poskušaj narediti brez pogovornega okna Pisava, saj lahko določene stvari narediš le v tem oknu in nikjer drugje. 21. Prvi odstavek besedila oblikuj tako, da bo besedilo v celoti podčrtano s črtkano črto, pisava naj bo črne barve, barva podčrtavanja pa naj bo svetlo modra. 22. V Drugem odstavku naj bodo podčrtane samo besede. Barva besedila naj bo oranžna. 23. Pisava v tretjem odstavku naj bo Comic Sans MS velikosti 10 pik. 24. Shrani svoje delo! 25. V četrtem odstavku naj bodo črke razmaknjene za 1 pt (malo razmisli, kje bi se dalo to narediti) 26. V naslednjem odstavku vstavi Ozaljšano začetnico. Tega ne moreš narediti v oknu Pisava, lahko si pa pomagaš z menijem Oblikovanje. 27. S pomočjo menija oblikovanje šesti odstavek oblikuj tako, da v njem ne bo nobene velike začetnice. (Če ti ne uspe, vprašaj!) 28. Shrani svoje delo! 29. Sedaj poskušaj zadnji odstavek oblikovati brez pogovornih oken, uporabi samo gumbe v orodnih vrsticah. a. Poravnava naj bo obojestranska, b. Znaki naj bodo ležeči, veliki 13 pt, turkizne barve. c. Pisava naj bo Arial. 30. S pomočjo pogovornega okna Pisava pod besedilom zapiši kemijsko formulo za vodo, ki je naslednje oblike: H2O 31. Sedaj odgovori še na spodnje vprašanje, potem pa si za danes zaključil: a. Zakaj je dobro svoje delo sproti shranjevati? Če se odgovora ne spomniš, pomisli, kaj se zgodi, če cel dan delaš seminarsko nalogo, katero moraš jutri oddati in tik pred koncem dela zmanjka elektrike?

Če misliš, da si prehitro končal, vprašaj za dodatne naloge učitelja! ----------------------- Zavihka za razmik med znaki in besedilne učinke

S kljukicami vključimo posamezne učinke

Polje za predogled

Izberemo pisavo

[pic]

Comments